Прикажи поруке

Овај одељак вам дозвољава да видите све поруке овог члана. Имајте на уму да можете да видите само поруке из оних области којима имате приступ.


Теме - peđa slavni

Странице: [1] 2
1
Вијести из девете димензије / PARABELLUM broj 7
« послато: март 27, 2018, 10:55:53 пре подне »
Коначно је стигао велики, већи и највећи од свих - PARABELLUM!!! Стрип магазин са годишњим ритмом изласка је овај пут мало окаснио (још увијек нас вади то што смо 2011 издали 2 броја па имамо тај просјек од једног броја годишње). Умјесто у прољеће 2016, године овај број је објављн у јулу 2017. године. Али вриједило је чекати!

А овај број су нацртали и написали и то без икакве новчане или какве друге надокнаде:

Горан Ђукић Горски, Миро Млађеновић, Небојша Станић, Александар Петрић, Предраг Иконић, Миљенко Хорватић, Милорад Вицановић, Владимир Тадић, Владимир Кузманов, Властимир Мандић, Зоран Пејић, Здравко Кнежевић, Горан Лојпур, Миленко Богдановић, Зоран Пеневски, Душан Павлић, Александар Алтман, Борислав Маљеновић, Марјан Миланов Марко Серафимовић, Асканио Поповић, Даниел Кузман, Милан Младић, Душан Јелисијевић, Миодраг Милановић, Стево Маслек, Марко Стојановић, Милан Јовановић, Иван Стојановић, Патрик Хамонд, Ненад Цвитичанин, Спасоје Кулаузов, Иван Вељковић, Дарко Мацан, Дејан Ђоковић, Фрања Страка, Стеван Брајдић, Милан Милошевић, Александар Стеванов, Дарко Богданов, Саша Станојковић, Тони Фејзула, Небојша Васић, Драган Павасовић, Милосав Остојић, Андријана Цветковић, Марко Тодосијевић, Владимир Петковић, Тихомир Костић, Душан Вукојев, Миливој Вукојевић, Александар Анђелковић, Ана Каран, Јован Братић, Томислав Врачевић, Зоран Матић, Бојан Милојевић, Милорад Жарић, Давид и Христина Савић, Анастасија Петрић, Андреа Вукојевић, Александра Петковић, Анђела Божић, Огњен Марић, Никола Кнежевић...


2
„Девета димензија“ средином јула објављује нови стрип албум! Ријеч је о епизоди Великог Блека „Градоначелник Малог Рима“ у изведби домаћих снага: Миодраг Миша Милановић – сценарио и Радич Миша Мијатовић – цртеж!

Епизода је нацртана прије више од тридесет година и требала је да се појави у редовном издању новосадског „Дневника“ „Лунов магнус стрип“. Почетком деведесетих ова едиција је престала да излази и епизода никада није објављена. Оригинални сценарио је изгубљен па је Миша Милановић на основу нацртаних табли написао нову причу! А нацртане табле Радича Мијатовића, у шта ћете се и сами увјерити су нешто најљепше од домаћег Блека икад!

Све то плус још интервју са ауторима, прича о Великом Блеку, попис епизода YУ Блека, галерија са радовима из пера најбољих екс-ЈУ стрип аутора упаковано је у тврдоукоричени албум од стотињак страница!

Цијена у претплати 10 КМ/5 евра!


3
Вијести из девете димензије / "1300 кадрова" Жељко Пахек
« послато: јул 15, 2014, 09:49:27 поподне »

Удружење „Девета димензија“ са поносом најављује своје прво албумско издање, стрип албум „1300 кадрова“ аутора Жељка Пахека. Ријеч је о интегралном издању у коме на једном мјесту имате комплетне „Астроиђане“, „Легију непромочивих“ и неколико краћих Пахекових стрипова. Овај албум има 208 страница, а један дио је одштампан у колору. Доступан је у меко и тврдо кориченој варијанти. Цијена меког увеза је 25 КМ, а тврдог 30 КМ. За сада је доступан у Бањалуци, а ускоро и у вашем окружењу.

Прва промоција албума „1300 кадрова“ одржаће се на предстојећем „7. Јелен Демофесту“ у Бањалуци, у суботу 19.07.2014. године у 16:30 часова у просторијама „Дома омладине“.4
Вијести из девете димензије / PARABELLUM број 6, март 2015. - изашао!
« послато: јул 02, 2014, 09:07:11 поподне »
Поштовани,

Као што је у уводнику броја 5 стрип магазина PARABELLUM најављено, ево да то урадимо и на овај начин. Позивамо све заинтересоване стрип ауторе, текстописце, колумнист, илустраторе и сл. који би жељели да се појаве на страницама броја 6 нашег магазина да се јаве на адресу usaiosrs@gmail.com са својим радовима. Црнобијели стрипови би требало да буду А4 формат, резолуција 600дпи, а колор могу проћи са резолуцијом 300dpi.

Рок за пријем радова је 15. септембар 2014. године!5
Бонели и остали талијански стрипови / Adam Vajld
« послато: фебруар 23, 2014, 01:11:35 поподне »
U Boneliju kreće novi strip serijal "Adam Vajld". Kreator serijala je čuveni Đanfranko Manfredi.

Manfredi je lično birao sve crtače. Pored Alesandra Nespolina, koji je glavni crtač, tu su i Antonio Luki, Masimo Čiprijani, Mateo Busola, Paolo Rafaeli, Đorđo Somakal, ali i strip-crtači sa prostora bivše Jugoslavije: Damjan Stanić, Stevan Šubić, Zoran Tucić, Darko Perović i Vladimir Krstić Laci.

Radnja stripa posvećena je Adamu Vajldu, škotskom istraživaču, članu Kraljevskog geografskog društva. Adam je čovek od akcije, avanturista, zaljubljenik u prirodu, pa mu divljina Afrike više prija od života u Londonu. Po dolasku u Afriku brzo postaje zaštitnik domorodaca. Bori se protiv trgovaca robljem i pohlepnih kapitalista željnih afričkog zlata i dijamanata, istovremeno pokušavajući da zaustavi plemenske ratove. Naravno, kao i u svim Manfredijevim stripovima, tu je i ljubavna priča. Adam upoznaje Bantu princezu, Aminu.

Nadamo se da će nam se neko od crtača ovog serijala pridružiti i reći nešto više o stripu i saradnji sa ovom izdavačkom kućom.

http://www.sergiobonellieditore.it/gallery/18303/Adam-Wild--il-ritorno-della.html


6
Вијести из девете димензије / 7. Салон стрипа - Лакташи 2014.
« послато: фебруар 15, 2014, 11:26:59 пре подне »
Договорен је термин за одржавање седмог салона стрипа у лакташима, а о детаљима ћемо вас благовремено обавјештавати.


7
Вијести из девете димензије / Novosti na sajtu!
« послато: децембар 27, 2013, 09:38:27 поподне »
Evo konačno smo se sjetili da malo apdejtujemo tj. dopunjavamo naš sajt sa odavno spkremnim tekstovima i d apokrenemo ovu temu gdje ćemo vas obavještavati o novopostavljenim tekstovima.

Dakle, rubrika DRUGI O NAMA od danas dopunjena sa 2 "nova" teksta.

Промоција аутора из Српске у свету
http://devetadimenzija.com/o-nama/drugi-o-nama/101-2013-12-27-20-15-34

Пустоловине са Екстра Геџом
http://devetadimenzija.com/o-nama/drugi-o-nama/102-2013-12-27-20-32-42


8
7. децембра у 16 часова у просторијама Културног центра Пале биће отворена изложба "Друга изложбе стрипа Српске". Све је почело "Првом изложбом стрипа Српске" која је одржана од 4. до 19. децембра 2006. године у Палама, а ево након 7 година, изложба се наставља.

Отварању изложбе присуствоваће (коначно) Зоран Пејић - предсједник Удружења "Девета димензија", Дејан Шијук - стрип аутор и дизајнер, Дејан Шкипина - службени фотограф Удружења "Девета димензија", Предраг Иконић - стрип аутор из Пала, Гордана Самарџија - директор Дома културе и сви ви који сте заинтересовани за девету умјетност Српске, а овом приликом осјећајте се и позваним!

Након отварања изложбе, екипа ће заједно са пријатељима и свим заинтересованима захваљујући гостопримству Газда Томе одржати промоцију свих до сада изашлих бројева стрип магазина "Parabellum" у Клубу "Револт" у Палама. Промоција је најављена за 18 часова.

А послије тога, ко зна?! Дуга је ноћ.

9
Домаћи стрип / SKANDALON U OBLAČIĆIMA
« послато: новембар 15, 2013, 02:27:48 поподне »
Nedavno je svjetlost dana ugledala knjiga našeg saradnika i drugara Harisa Cerića „Skandalon u oblačićima – Kako koristiti strip u nastavi?“, jedna od rijetkih teoretskih knjiga o devetoj umjetnosti objavljenih na tlu Bosne i Hercegovine. Obavezno nabaviti!

Knjiga se može kupiti direktno od autora ili na sajtu našeg Precjednika Zoke:
http://stripovibanjaluka.blogspot.com/A  u "Parabellumu" broj 5 ima i najava ove knjige.

10
Вијести из девете димензије / Промоција PARABELLUMA у Источном Сарајеву
« послато: август 14, 2013, 07:44:25 пре подне »

11
Вијести из девете димензије / PARABELLUM broj 5 - фебруар 2014!
« послато: јул 26, 2013, 09:36:51 поподне »
Vrijedni stripaši „Devete dimenzije“ na čelu sa Debelim Precjednikom nakon još jednog uspješnog okupljanja u okviru ovogodišnjeg „Jelen Demofesta“ u Banjaluci idu dalje!
A na redu je peti broj strip magazina „Parabellum“ koji treba da se pojavi do kraja ove godine. Redakcija časopisa poziva sve zainteresovane strip autore, kolumniste, ilustratore i ostale ukoliko žele da učestvuju u kreiranju novog broja da se jave na mejl usaiosrs@gmail.com i pošalju svoje radove. Očekujemo zatrpan inbox!!!


12
Домаћи стрип / Tihomir Mraović - NAJBOLJE OD... MADCAPA
« послато: мај 26, 2013, 08:01:37 пре подне »
 "Madcap" ili monografija o beskompromisnoj strip grupi

U razdoblju od 1986. do 1990. godine objavljeno je deset brojeva “Madcapa“, jednog od prvih strip fanzina u Hrvatskoj i Jugoslaviji. Svoje radove u njemu objavilo je dvadesetak autora. Uz stalnu postavu grupe “Madcap“ koju su sačinjavali Dražen Ginder, Stjepan Micak i Tihomir Mraović, petnaestak autora bilo je pridruženo grupi, na kraće ili duže vrijeme. Odabir radova svih članova (bilo stalnih, bilo dopisnih) “Madcapa” sada je sakupljen na stranicama ove monografije. Pregled radova otkriva različite tehnike crtanja i senzibilitete. Pažljivija analiza stripova možda će sa sobom donijeti i pokoje iznenađenje. Neki od radova pravi su mali zagubljeni “dragulji“ hrvatskog stripa. Pustimo ih neka zasjaju u Vašim očima, dragi naši čitatelji. Vjerujem da su Madcapovci to i zaslužili… - Tihomir Mraović

Iz sadržaja:

    "Madcap" ili priča o beskompromisnoj strip grupi

    Mistični jahači iz svijeta crno-bijelih sjena

    "Madcap": Nakratko pridruženi članovi

    "Madcap": Jezgro

    "Madcap": San - jedan strip, tri autora

    "Madcap": Autor koji je zakasnio

    O "Madcapu":  Kronologija, stripografija, izložbe...

Tvrdi uvez, 176 stranica
13
Вијести из девете димензије / "6. Салон стрипа - Лакташи 2013."
« послато: март 16, 2013, 02:34:44 поподне »
У периоду од 12. до 14. априла 2013. године у организацији ЈУ  "Центар за образовање и културу" из Лакташа одржаће се традиционални "6. Салон стрипа - Лакташи 2013." Ове године главна изложба фестивала је "Друга изложба стрипа Српске", а ово ће уједно бити прва, премијерна поставка ове изложбе од планираних десетак.

Од осталих садржаја издвајамо редовну "Стрип радионицу" која ће трајати сво вријеме трајања фестивала, од почетка доласка првог госта до одласка последњег госта. Ове године су најављени сљедећи гости: Марко Стојановић, Дражен Ковачевић, Милан Јовановић, Саша Јовановић, Аљоша Томић, Стеван Субић, Владимир Весовић, Владимир Алексић, Игор Марковић ("System comics"), Владимир Попов, Мирко Чолак, Мирослав Слипчевић Мими, и ексклузивно белгијски сценариста Мишел Дифран.

А од домаћих деветодимензијаша, поред домаћина Милорада Вицановића Мазе, ту ће бити и Зоран Пејић, предсједник Удружења "Девета димензија", Дејан Шијук, Предраг Иконић, Борислав Mаљеновић, Дејан Шкипина, Радован Субић, Горан Дујаковић, Душко Вучковић и ко зна ко још.

Аутор илустрације за плакат овогодишњег салона је Борислав Маљеновић, а колор је урадио нераздвoјни дио тандема Аљоша Томић.


14
Вијести из девете димензије / "Parabellum" број 4
« послато: март 09, 2013, 11:39:05 поподне »
У првој половини априла, премијерно на "6. Салону стрипа - Лакташи 2013" појавиће се нови, четврти по реду број нашег стрип магазина "Parabellum". као што смо вас и навикли, број ће бити на преко 200 страница са 24 колор странице.


ИЛУСТРАЦИЈА НА НАСЛОВНОЈ СТРАНИЦИ: Дејан Остојић

СТРИПОВИ

БОГДАН Дејан Шијук

TRUTH AND CONSEQUENCES Марко Стојановић, Милорад Вицановић

МИСТЕ(О)РИЈА Бобан Спирковић, Саша Арсенић

МУСА Слободан Јовановић

ДАВИД ШТРБАЦ Миро Млађеновић

ПОУЧНЕ ПРИЧЕ ИЗ ДАВНИНЕ Илија Бакић, Фрања Страка

ТОЧЕНО У ПОДНЕ Зоран Пејић, Предраг Иконић

БЛИСКИ СУСРЕТ МЕТЕОРА И ГРАНЕ  ЈОРГОВАНА Горан Лојпур

JOHNNY CASH Станко Гојић

ВЕКОВНИЦИ: КРАЉЕВСКИ ЛОВ НА СУНЦЕ Марко Стојановић, Роберт Солановић

БЕСКРВНИ: БЕСКРАЈНА ПРИЧА Марко Стојановић, Срђан Николић

БЕСКРВНИ: STAYIN’ ALIVE Марко Стојановић, Дејан Седлан

КРАЉ  ДОБРИЦА Горан Дујаковић

ЗЕЉОВ Нинослав Миљковић

ТЕХНИЧАРИ Милош Ницић

ЛЕГЕНДА Озрен Миждало

ЗАТВОРЕН У БЕСКРАЈУ Јакша Влаховић

ГРЕШКА Душан Божић

АВАНТУРЕ КИКИЈА РОТА Владимир Марковић, Тони Радев

КЊИШКИ МОЉЦИ Зоран Пеневски, Душан Павлић

ОБИЧАН ДАН Александар Теокаревић, Марко Серафимовић

ДАРИО: ВЕШТИЦА Атила Чорба

ЛАЗАРЕВА ГОМИЛА Јован Братић

ПАЈСЕРИ Александар Анђелковић

ПРОФЕСИОНАЛЦИ Спасоје Кулаузов

СУПА Мирослав Слипчевић

THE WINNER TAKES IT ALL Здравко Јандрић

БОЖИЈИ ЧОВЈЕК Ана Каран

I WILL TAKE YOU Жана Форца

БУЂЕЊЕ Милан Гламочак

ДИЈАЛОЗИ СА ЗЛОМ ГУЗИЦОМ Небојша Ђумић

КАДА БУДЕШ МРТАВ И БЕО Дејан Шкипина

TO GET HER Жана Форца

ПРОЛЕЋЕ Милош Цветковић

BEAR BLACKBERRY Марко Стојановић, Данко Дикић

КРОЗ ТИШИНУ Владимир Кузманов

ЗОВУ МЕ МАЧАК Предраг Иконић

СПАШАВАЊЕ ШТУЛИЋА Даниел Кузман, Ненед Цвитичанин

СИНДИКАТ РАДА НА ЦРНО Душко Вучковић

ОСВЕТА ПОСМАТРАЧА Милица Мастелица

ИЛУСТРАЦИЈА Александар Обрадовић

КОЈА ЈЕ ЖЕЉА Александар Обрадовић

ШВРЋА И ДРУЖИНА Мијат Мијатовић

КУМОВА СЛАМА Мирко Зулић


"PARABELLUM" ЈУНИОР

ИЛУСТРАЦИЈА Лука Чолак

СКЕЈТ СЦЕНА У БЛ Милијан Форца

ТРООКИ ПАЛЗЕМАЉАЦ Хелена Јанковић

ДВА ПАСУЉА Дуња Јанковић

D-DAY Никола Велемир

THE THIRST Емилијан и Сванимир Валев


ТЕКСТОВИ

ВИЈЕСТИ ИЗ ДЕВЕТЕ ДИМЕНЗИЈЕ
Зоран Пејић, Предраг Иконић

ИСТОРИЈА СТРИПА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
Александар Трифуновић, Предраг Иконић

ЛЕГЕНДА О ЗНАНОМ ЈУНАКУ: ФРАЊА СТРАКА
Илија Бакић

ЧАШИЦА РАЗГОВОРА СА МАРКОМ СТОЈАНОВИЋЕМ
Озрен Миждало

ИЗ ДРУГОГ ПЛАНА
Александар Теокаревић

ЈУЖЊАЧКА УТЕХА
Марко Стојановић

ПУТОВАЊЕ МАНГАПЛОВОМ
Горан Марковић

ДЈ МЕХO ШОУ
Урош Смиљанић

КАД КАДАР КОРАКНЕ
Иван Вељковић

НАШИ ПРЕКО ГРАНЕ
Владимир Кузманов

ЛЕГИЈА НЕЗАБОРАВНИХ
Златибор Станковић

ШКОЛА СТРИПА „ЂОРЂЕ ЛОБАЧЕВ“
Саша Арсенић
15
Вијести из девете димензије / Друга изложба стрипа Српске
« послато: март 09, 2013, 10:49:04 поподне »
Прије непуних 7 година одржала се прва поставка "Прве изложбе стрипа Српске“, тачније од 4. до 19. децембра 2006. године у Културном центру у Палама. Свашта позитивно се издешавало у свијету девете умјетности на овим просторима па је сазрело вријеме за организацију наредне групне изложбе стрипаша Српске.

"Друга изложба стрипа Српске" представља радове тридесетиједног стрип аутора из различитих крајева Републике Српске, различитог пола и различите старосне доби. На изложби ће бити постављено 25 паноа са по 4 странице стрипа, укупно 100 страница стрипа. Поставка изложбе ће у сарадњи са локалним заједницама бити организована у 9 општина/градова Републике Српске.

Распоредом активности око организације и реализације "Друге изложбе стрипа Српске" предвиђено је њено трајање током цијеле 2013. године  у сљедећим градовима: Братунац, Соколац, Зворник, Вишеград, Калиновик, Кнежево, Требиње, Костајница и Невесиње.

Поред редовних 9 поставки, „Друга изложба стрипа Српске“ биће постављена и на "6. Салону стрипа – Лакташи 2013“, "Јелен Демофесту“ у Бањалуци и  на мјесту гдје је све почело, у Палама.

На изложби ће бити представљени радови сљедећих аутора: Шкипина Дејана и Дејан (Вишеград), Каран Ана (Костајница), Пандуревић Филип (Соколац), Аћимовић Иван (Козарска Дубица), Братић Јован и Лојпур Горан (Невесиње), Вицановић Милорад (Лакташи), Гојић Станко, Вучковић Душко, Врањешевић Јелена,  Дујаковић Горан, Делић Иван, Дошеновић Божидар, Шијук Дејан, Ђумић Небојша, Ђилас Милан, Панић Борис, Пејић Зоран, Форца Милијан и Жана, Јанковић Горан, Сотиров Никола и Млађеновић Миро (Бања Лука), Вујасин Свјетлана, Штрбац Стефан и Јандрић Здравко (Нови Град), Гламочак Милан (Градишка),  Иконић Предраг (Пале), Маљеновић Борислав, Томић Аљоша (Добој).

Реализацију пројекта „Друга изложба стрипа Српске“ поред организатора Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске „Девета димензија“, помогли су Министарство просвјете и културе Републике Српске и локалне заједнице градова/општина у којима је постављена изложба.

Тачни термини изложбе за поједине градове/општине још нису коначно утврђени, али ћете бити редовно обавјештавани о свим детаљима уколико будете пратили наш форум и ову тему!Странице: [1] 2